Stres ve Aromaterapi

stres ve aromaterapi

Abraham Twerski’nin ıstakoz metaforuyla stresin olumlu tarafından bahsettiği bir video var.  izlemeyenler için; şurada

Twerski, bir ıstakozun büyümesi için dar kabuğunu sıyırıp atması metaforundan yola çıkarak aslında büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan şeyin içinde bulunduğumuz rahatsızlık düşüncesi olduğundan bahsediyor. Diyor ki “zorlukları uygun şekilde kullanırsak, zorluklar aracılığıyla büyüyebiliriz.” 

Gerçekten öyle; vücudun tehlike, belirsizlik veya değişime karşı verdiği hormonal bir reaksiyon olarak stres, hayatta kalmamıza yardımcı olur hatta kısa vadede bize güç verebilir.

Ama uzun süreli ve kronikleşmiş stres otonom sinir sistemimiz üzerinde bakın ne hasarlara yol açıyor? Stres anında vücudumuz “savaş ve ya kaç” pozisyonuna geçer ve sempatik sinir sistemimiz devreye girer;

  • göz bebeklerimiz büyür,
  • tükürük salgısı azalır,
  • kalp atışı artar,
  • karaciğer glikoz salgılar,
  • soluk alma artar,
  • sindirim yavaşlar,
  • böbrek üstü bezleri adrenalin salgılar.

Stres Nedeniyle Vücudumuzda Neler Olur?

  • Karaciğerin stres anında kullanılmak üzere salgıladığı glikozun vücut tarafından kullanılması sürecinde enerji harcandığı için yorgunluk hissedilir.
  • Kalp atışı ve kan basıncı kardiyovasküler sistemde problem yaratabilir.
  • Sindirimin yavaşlaması ülser gibi sindirim problemlerini beraberinde getirebilir.
  • Bağışıklık azaldığı için bakteri, virüs, mantarlara karşı vücudun direnci azalır.
  • Doku yenilenmesi yavaşlar.
  • Bilişsel ve duyusal becerilerde düşüş olur.
  • Beyinde hipokampüs bölgesinin küçülmesiyle öğrenme ve hafıza olumsuz etkilenir..

R.Tisserand’a göre ise stres ve aromaterapi arasında güçlü bir bağ vardır. Aromaterapi, stres durumunda gevşeme sağlayarak; ağrıyı azaltan, kan basıncını düşüren, bağışıklığı uyaran, kasları rahatlatan bir etki yaratır. Özellikle hoş kokulu bir aromaterapi masajıyla ruh- beden- zihin üzerinde stresin zararlarını azalır, derin bir rahatlama sağlanır.

Stres ve Aromaterapi İlişkisi: Aromaterapi Nelere Fayda Sağlıyor?

  • Duyguları dengeler, iyileşmeyi destekler
  • Ağrıyı azaltır, kan basıncını düşürür
  • Bağışıklığı artırır
  • Sempatik sinir sistemini destekler
  • Hafızayı güçlendirir
  • Enerjiyi güçlendirir
  • Kaygıyı azaltır

Peki bu nasıl mı gerçekleşiyor? Kısaca şöyle; insanın kokuya adanmış beyin dokusu oldukça büyük olmasına rağmen diğer suyularımıza göre daha az önemsenir. Esasında insan türü varolabilmesi için gereken davranışlarda farkında olmadan kokudan etkilenir.  Burun yoluyla teneffüs edilen koku molekülleri reseptör hücreleri uyararak beyine sinyal gönderilir.

Ancak beyinden önce ilkel beyin olarak adlandırılan limbik sistemimiz uyarılır. Amigdala, hipokampüs, hipotalamus gibi bölümlere sahip olan limbik sistem ile duygusal iyilik hali arasında derin bir ilişki vardır.

Stres ve aromaterapi arasında karşılıklı bir ilişki olduğunu söylemiştik. Özellikle amigdalanın stres üzerindeki etkisi büyüktür. Zira kendisi duygular, duygusal davranışlar ve motivasyonla ilgili bölgedir. Korku, kaygı, saldırganlık üzerinde önemli rolü vardır. Stres faktörünün beyinde ilk tanımlandığı yerdir. Tehlike olup olmadığına karar verip diğer bölümlere sinyal gönderir. Koku duyusu  ile amigdala direkt bağlantılı olduğundan aromalar sayesinde stres tepkisi kesintiye uğrayarak sempatik sinir sistemi devreye girmeden önce bir nefes alma süresi kazandırır.

Uçucu yağları direkt şişeden, bir mendile ya da seramik kokulandırıcıya damlatarak, buhurdanda, aromaterapi banyosunda, masajda, difüzörde vs pek çok yöntemle stresle başta olmak üzere diğer olumsuz duygularla mücadelede kullanabilirsiniz. Stres ve aromaterapi arasındaki ilişki, bu gibi birçok yöntem denenerek dengelenebilir.

Uçucu Yağlar Nelere Fayda Sağlıyor?

ÖFKE: Akgünlük, ylang ylang, lavanta

SİNİR: Itır, paçuli, vetiver

YORGUNLUK: Limon, biberiye, ıtır

ÖZGÜVEN: Sedir, okaliptüs, vetiver, ylang ylang

KEDER: Paçuli, ylang ylang, portakal

BAŞ AĞRISI: Akgünlük, ölmezçiçek, misk adaçayı, lavanta, nane

PANİK: Akgünlük, portakal, vetiver

DUYGUSAL DENGE: Paçuli, ylang ylang, lavanta, vetiver

YARATICILIK: Greyfurt, limon, ardıç, defne, biberiye, portakal

KORKU: Itır, lavanta, nane, çam, defne

CESARET: Nane, biberiye, sedir, çam

ZİHİNSEL YORGUNLUK: Greyfurt, ardıç, portakal, nane, biberiye

AFROZDİZYAK: Paçuli, ylang ylang

KABUS: Lavanta, çam

TESLİMİYET: Okaliptüs, greyfurt, defne, portakal

DEPRESYON: Greyfurt, portakal, lavanta, paçuli, ıtır

Buhurdan İçin Yatıştırıcı Koku Karışımı

5 damla bergamot

5 damla lavanta

3 damla portakal

2 damla paçuli

Saf uçucu yağlar kompleks kimyasal maddelerdir. Bitkilerin, kök, çiçek, yaprak ve gövde gibi farklı bölümlerinden damıtma yöntemiyle edilir. Elde edildiği bitkiden 100 kat daha güçlüdür. Maksimum fayda için dozunda ve uygun metotla kullanılmalıdır. Çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yerde bulundurulmalı gerekir.

Masaj için susam, badem, kayısı gibi bitkilerin tohumlarının soğuk sıkımıyla elde edilen sabit yağlara % 2 oranında uçucu yağ eklenir. Buhurdanda ortam kokusu olarak uçucu yağlardan faydalanmak isterseniz 5-10 damla yeterli olacaktır.

Uçucu yağların saklanma şekli kalitesini ve raf örünü etkiler. Serin ve karanlık bir yerde ve mutlaka ağzı kapalı olmalıdır. Aksi takdirde adı üzerinde uçup havaya karışabilirler. 

 

Bir önceki yazımıza https://www.terradogalyasam.com/chi-enerjisi-5-element-ve-aromaterapi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Aromaterapi
Haziran 25, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR