Paracelsus’un Signatur Öğretisi

Paracelsus’un Signatur Öğretisi

Paracelsus’a göre nerede bir hastalık varsa, orada, dış görünümü hastalığın belirtilerine karşılık gelen şifalı bir bitki bulunmalıydı.

Ortaçağ’da yaşamış olan Paracelsus “Signatur Doktrini” denilen kuramına dair gözlemlerini “Doğanın Üstün Gizemleri” adlı eserinde toplamış. Türkçeye “benzerlik, işaret” olarak çevrilebilecek “signatur” öğretisine göre her bitki kendi işaretine sahiptir. “Doğa, yarattığı her şeyi onda gizlemek istediği niteliklerin görüntüsü ile biçimlendirir.” Bitkinin görünümü, rengi, kokusu, yetiştiği yer onun etkili olacağı organ ya da hastalıkla benzerlik taşır. Ortaçağ’da bu benzerlik, görünmez Tanrı’nın izi, yaratıcının yaratılan üzerindeki gölgesi ve resmi olarak düşünülmüş. Bitkilerin kendilerine ait bir dili olduğuna dair bu mistik yaklaşım, bitkiler dünyasına dair derin bir bakış açısı gerektiriyor. Aynı zamanda yaşam formları arası enerji akışını anlamlandırma çabası olsa gerek..

Sadece bitkilerle sınırlı olmayan bu felsefenin izleri günümüze dek uzanıyor; yeni doğanların sarılık olmaması için sarı renkli bir kundağa sarılması gibi..

Bitkiler dünyasındaki benzerliğe bakalım. Lavantanın rengi olan mor, renk spektrumunda yüksek frekans ve kısa dalga boyuna sahiptir. Vücudun enerji merkezleri arasındaki bağlantıya işaret eder. Antik çakra sisteminde Taç Çakra’nın rengidir. Mor renk zihin ve ruhun dönüşümünü sağlar. Kalp atışını yavaşlatarak dinginlik verir, baş ağrısını giderir.

Aloe Vera, çöl kadar sıcak, kurak ortamlarda yetişir. Dolgun yapraklarının içi yapışkan koyu bir sıvıyla doludur. Bu serinletici sıvı, yanık ve ciltte iritasyon durumunda doğal bir ilk yardım malzemesidir.

Melissa’nın kalp şeklindeki yaprakları kalbe, cevizin beynin kıvrımlarına benzeyen şekli beyne işaret eder. İncir gibi süt içeren bitkiler süt salgısını artırır. At kuyruğu bitkisinin kanal sistemini andıran yapısı böbreklere işaret eder.

Yazıyı bitkiler dünyasının dışından bir örnekle sonlandırayım. Mağaralardaki sarkıt dikitlerin öğütülerek toz halinde kullanılması ter sökücü etkiye işaret ediyor. Buradaki analoji (benzerlik) sarkıttan akan damlaların tere benzetilmesi olmuş.


Bir önceki içeriğimize https://www.terradogalyasam.com/blog/icerik/neden-dogal-kozmetik-urunlerini-tercih-etmelisiniz bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Signatur Öğretisi
Temmuz 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR