Paçuli Nedir? Faydaları Nelerdir?

paçuli yağı

Paçuli (Pogostemon cablin), tropik Asya’ya özgü bir aromatik bitkidir.  Yapraklarından elde edilen paçuli yağı kozmetik, tütsü yapımı ve parfümeride kullanılır. Asya kültüründe önemli bir yere sahip olan bu değerli bitkinin yüzyıllardır tarımı yapılmaktadır.

Paçuli kelimesi, Tamilce ‘Patchai' kelimesinden türeyerek 'yeşil yaprak' anlamına gelir. Halk arasında ''tefarik'' olarak da bilinir. Güçlü, odunsu, balzamik, misk kokusu aynı zamanda afrodizyak etkiye sahiptir.

Paçuli / Tefarik Uçucu Yağı

Tarihte altınla eş değer tutulanmuş olan Paçuli’nin kullanımı yüzlerce yıl öncesine gider. Mısır Firavunu Tutkamon’un mezarında bulunmuştur. Roma döneminde yemekleri tatlandırıcı olarak kullanılmıştır. 1800'lü yıllarda Hindistan'dan Avrupa’ya getirilen ipek, halı ve kilimleri güveden korumak amacıyla paçuli kullanılması nedeniyle ürünlerin orjinalliği kokularına bakılarak anlaşılırdı.  Paçuli kokusu 60’lı yıllarda Avrupa ve Amerika'da özgür ruhlu hippilerin popüler kokusu olmuştur.

  • Botanik Adı: Pogostemon cablin
  • Bitki Ailesi: Lamiaceae
  • Kullanılan Kısmı: Yapraklar
  • Elde edilme Yöntemi: Su buharı distilasyonu
  • Miktar: 33 kg yapraktan 1 l elde edilir
  • Renk: Kahverengi
  • Aroma: Odunsu-topraksı, sıcak, egzotik
  • Koku Notası: Kalp-temel
  • Aromatik Etkisi: Dengeleyici, afrodizyak, topraklandırma
  • Biokimyasal Etkisi: Cilt görünümünü iyileştirici, böcek ve parazit kovucu
  • Aktif bileşenleri: α-bulnesene, α-guaiene, patchoulol

Paçuli Bitkisi

Paçuli, kekik, nane, lavanta gibi bitkilerin de üyesi olduğu Lamiaceae familyasına ait çok yıllık bir aromatik bitki türüdür. Koyu yeşil yaprakları oldukça gürdür ve sapları 1 metreye kadar ulaşabilmektedir. Beyaz ve pembe tonlarında küçük çiçekleri taşır. Asya’nın tropikal bölgelerine özgü bir bitki türüdür. Yetiştiği bölgelerden bazıları şunlardır: Çin, Endonezya, Japonya, Hindistan, Maldivler, Tayvan, Pakistan, Filipinler, Tayland.

Tropikal ve sıcak bölgelerde yetişebilen bu bitki sıcağı sevse de güneş ışığına direkt olarak maruz bırakılmamalıdır. Tohumla ve vejetatif olarak çoğaltılan paçuli bitkisi ekimden 4-6 ay sonra hasat edilir.

Paçuli Uçucu Yağı

Bu bitkinin taze yaprakları kokusuzdur. Uçucu yağı, kurutulmuş ve hafif fermente olmuş paçuli yapraklarının su buharı distilasyonu ile elde edilir. Yaklaşık 1 kg paçuli materyalinden 20-30 ml uçucu yağ elde edilir. Paçuli yağının kendine has bir kokusu vardır. Genelde odunsu, tatlı ve baharatlı, bir koku olarak tarif edilir.  Vetiver, sandal, sedir ve akgünlük gibi kokularla birlikte parfümlerde fiksatif olarak kullanılır. Paçuli uçucu yağı; lavanta, kakule, bergamot, elemi, tatlı portakal, servi, misk adaçayı, ylang ylang, kara biber, ıtır gibi yağlarla uyumludur. Rush (Gucci), Patchouli Impérial (Christian Dior), Euphoria Women (Calvin Klein), Portrait of a Lady (Frederic Malle), Angel (Thierry Mugler) gibi pek çok ünlü parfümün içeriğinde yer alır. Paçuli uçucu yağı şarap gibi olgunlaştığında kalitesi artar, rengi koyulaşır.

Paçuli uçucu yağının tarih boyunca öne çıkan özelliği haşere, sinek ve toz akarlarını uzak tutması olsa da esasında  pek çok alanda faydalıdır. Örneğin cilt bakımında; antienflamatuar, antifungal, sıkılaştırıcı, yara iyileştiricidir. Yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Cilt görünümünü iyileştirmekle kalmaz aynı zamanda aktif bileşenleri sayesinde ince çizgi ve kırışıklıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Dolaşımı artırıcı ve büzüştürücü niteliği sayesinde varisü kızarıklık ve kılcal damar problemlerinde etkilidir. Duygusal olarak afrodizyak, antidepresan, yatıştırıcı ve topraklandırıcı özelliktedir. Paçuli yağı bu niteliğiyle eşsiz bir yağdır. Yapraklardan elde edilen bir yağ olmasına rağmen paradoksal olarak kök yağlarının topraklandırıcı ve merkeze getirici etkisine sahiptir. Kaygı, depresyon, zihin yorgunluğu, hiperaktivite, duygu değişimleri ve cinsel problemlerle ilişkilidir. Ruh beden zihin dengesini sağlamaya yardımcı olarak uykuya geçişi kolaylaştırır.

Kimyasal olarak sesquiterpenlerce zengindir (α-bulnesene and α-guaiene), alkol (patchoulol) ve monoterpenlerce desteklenir.

Paçuli Uçucu Yağı Stoklarımızda! Ürünümüzü İncelemek İçin Tıklayın!

Paçuli Yağı Faydaları

  • Ruhsal durumu dengeler.
  • Kalp çakra yağıdır. Sedir, zencefil gibi yağlarla birlikte topraklanmaya yardım eder.
  • Kozmetik, parfümeri ve aromaterapide yaygın olarak kullanılır.
  • Dolaşımı uyardığı için selülit masajında kullanılır.
  • Her cilt tipine uygundur. Kırışık ve olgun ciltlerde faydalıdır.
  • Yaşlanma karşıtı bakım yapar, kırışıklık oluşumunu yavaşlatır.
  • Akneli, yıpranmış ciltler için dengeleyicidir.
  • Egzama, dermatit, yangı problemlerinde tercih edilir.
  • Kılcal damar, rozase problemlerinde etkilidir.
  • Ciltteki leke oluşumunu önler.
  • Doğal bir sinek kovucudur.
  • Yağlı ve kepekli saçlar için faydalıdır.
  • Tırnak sararması ve kırılması için bir taşıyıcı yağla seyreltilerek kullanılır.
  • Koku karışımlarına yumuşak bir baz kazandırır. Tatlı ve tazeleyici bir koku için ylang ylang, akgünlük ve bergamot ile birlikte buhurdanda ortam kokusu olarak kullanılabilir.

Paçuli kokusu, geleneksel Hint tıbbı ayurvedaya göre sıcak ve nemli bir karakter taşır. Topraksı bir notaya sahip olan bu koyu renkli yağ yatıştırıcı, sakinleştirici, beden ve zihni dengeleyici bir etkiye sahiptir.

Yorgun bir günün sonunda rahatlamak ve rahat bir uykuya geçişe yardımcı olması için formül:

  • 3 damla Lavanta (Lavandula angustifolia)
  • 2 damla Tatlı portakal (Citrus sinensis)
  • 1 damla Paçuli (Pogostemon cablin)

Buhurdanınızda yada elektrikli difüzörünüzde ortam kokusu olarak kullanabilirsiniz.

Paçuli uçucu yağı güvenli bir yağ olsa da bazı kişilerde hassasiyet oluşturabilir.

Not: Uçucu yağlar cilde direkt olarak sürülmez! Kullanmadan önce badem, kayısı gibi bir sabit yağda seyreltilmelidir. (Yüz için % 1 oranında, vücut için % 2 oranında) Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır. Hamile ve emziren kadınların kullanmadan önce doktora danışması önerilir.

Bir önceki yazımıza https://www.terradogalyasam.com/aromaterapi-urunleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: paçuli
Nisan 30, 2020
Listeye dön
Çerez Kullanımı