Kitap Önerisi: Dört Anlaşma - Toltek Bilgeliği | Don Miguel Ruiz

Kitap Önerisi: Dört Anlaşma - Toltek Bilgeliği | Don Miguel Ruiz

Toltek Bilgeliği

Meksika kızılderilileri tarafından uygulanan canlı bir öğretidir. Bir din ya da felsefe değildir. Toltekler bir yaşam sanatı uygulayıcısıdır. Bir Toltek kendisini Doğa'nın ve Evren'in bir parçası olarak görür ve doğal yasalara uyumlu bir yaşam sürmeyi amaçlar. Toltekler görmeye, öğrenmeye, uygulamaya önem verir, tapınma onlar için bir anlam ifade etmez. Onlara göre dinlemeyi bilirsek, bize suyun, havanın, toprağın ve rüzgarın, geyiğin, ağacın, taşın öğreteceği çok şey var. Doğayı kaynaklarını sömüreceği bir nesne olarak gören Batı kültürüne göre 'ilkel' olan bu insanlar, kendilerini doğanın bir parçası olarak görür. Dünyaya, güneşe, hayvana, ağaca her şeye canlı bir varlık olarak saygı duyarlar. Doğayı yok etmenin kendisini yok etmek anlamına geldiğini bilirler.

Birinci anlaşma: Sözlerini özenle seç!

Dört anlaşmanın en önemlisi ve uyulması en zor olanı olan birinci anlaşma kullandığınız sözcüklerde kusursuz olabilmemizdir. Sözler bizim yaratma gücümüzdür. Düşünmekte kullandığımız sözlerle yaşamımızdaki olayları yaratırız.

Söz büyüdür...Sözlerimiz en güzel rüyayı yaratabilir. Ancak sözün gücünü yanlış kullanarak sürekli 'kara büyüler' yapıyoruz, en çok da sevdiklerimize!

Kara büyünün en kötü hali dedikodudur. İnsan toplumlarında dedikodu iletişimin ana ekseni halini aldı. Hatta birbirimize yakınlık hissetmenin bir yolu haline geldi. Başkasının da kendisini bizim kadar kötü hissettiğini gördüğümüzde kendimizi iyi hissediyoruz: Mutsuzluk arkadaş arar!! Zihin bilgisayarsa dedikodu bir virüstür. Toltekler buna 'mitote' der. Yani zihnimizde binlerce farklı ses aynı anda konuşmaya çalışarak müthiş bir kaos yaratır. Sözü yanlış kullandığımız her an kendimizi cehennem bataklığının içine biraz daha çekeriz. Yıllar boyu hem başkalarının sözleri aracılığıyla dedikodu ve büyünün etkisine gireriz, hem de kendimizle ilgili kendimizin söylediği sözlerle aynı olumsuz etkiyi yaratırız. Sözlerimizi özenle seçtiğimizde yaşamımızda olabilecek tüm değişimleri de görmeye başlarız. Önce kendimizle olan ilişkimizde değişim olur, sonra diğer insanlarla, özellikle sevdiğimiz kişilerle olan ilişkilerimiz derinden farklılaşır.

Birinci anlaşmayı benimseyerek sözlerimizi özenle seçersek bir süre sonra zihnimiz ve bireysel ilişkilerimizdeki iletişimimiz duygusal zehirden arınacaktır. Sevgi tohumları için verimli ortam oluşmasını sağlayacaktır.

Dört Anlaşma, Toltek bilgelik kitabı, Don Miguel Ruiz, Türkçesi: Nil Gün

 

Bir önceki içeriğimize https://www.terradogalyasam.com/blog/icerik/kitap-onerisi-arzunun-botanigi bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Kitap önerisi
Mart 28, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR