Itır Nedir? Faydaları Nelerdir?

ıtır nedir

Teknolojinin ve tıp biliminin ilerlemesiyle birlikte artık neredeyse her sağlık sorunu için ilaç üretimi yapılmaktadır. Tablet, sıvı ve benzeri çeşitlerde bulunabilen ilaçlar eczanelerden kolayca temin edilebilmektedir. Reçeteli ve reçetesiz olarak iki gruba ayrılmaktadırlar. Ciddi hastalıklarınızda doktora gidip verilen ilaçları alabileceğiniz gibi hafif atlatılabilecek sağlık problemlerinde eczaneye danışabilir ve reçetesiz ilaçlardan alabilirsiniz. İlaç firmalarının çalışmaları sayesinde her gün bu sektörde gelişmeler yaşanmaktadır. Peki, eski zamanlarda tüm bu imkanlar yokken insanlar iyileşmek için ne yapıyordu? Elbette doğaya başvuruyorlardı. Doğanın iyileştirici gücü insanı yalnız bırakmıyordu. Toplanılan bitkilerden karışımlar, kremler veya çaylar yapılıyordu. Böylelikle soruna çözüm bulunuyordu. Hem kolay ulaşılabilir hem maliyeti düşük olan bitkiler birçok derde deva olmaktaydı ve hala olmaya devam etmektedir. Çarkıfelek otu (passiflora), zencefil ve ışgın otu gibi daha birçok bitki şifalı olmasıyla bilinir. Bunlardan biri de ıtır bitkisidir. Sindirim sistemi ve cilt problemlerine iyi gelmesiyle bilinir. Faydalı özellikleri ise bu kadarla sınırlı değildir.

Halk Arasında Sardunya Yağı Olarak Bilinen Itır Nedir?

Itır bitkisi sardunyagiller ailesine mensuptur. Bu bitki türü genellikle kumlu arazilerde kendiliğinden yetişmektedir ancak istenilirse saksıda da yetiştirilebilir. Yaklaşık haziran ve temmuz aylarında çiçek açar. Renkleri beyaz ve pembe tonlarında olan çiçekler çoğunlukla losyon yapımında kullanılmaktadır. Aynı şekilde çiçekleri ve toprağa yakın kısımlarından çay da yapılabilmektedir.

Taban yaprakları kalp şeklinde olan bu bitki genel görünümü itibariyle de oldukça sevimlidir. Çok gür ve bol çiçekli değildir ancak ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişmektedir. Bu durum ıtır bitkisini kolay bulunabilir kılmaktadır. Bu bitkiyi kullanarak losyon veya çay gibi şifalı ilaçların nasıl yapılacağını bilenler için maliyeti yoktur. Kendiliğinden yetiştiği arazilerden kolaylıkla toplanabilmektedir. Bunun yanında hazır ürünler aktarlardan uygun bir fiyata satın alınabilir. Hamileliğinin ilk üç ayında olan kadınların kullanması önerilmez. Bu istisna dışında kullanımının tehlikeli olmadığı ve herhangi bir yan etkisinin bulunmadığı bilinmektedir.

Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde süs bitkisi olarak yaygındır. Tohumuyla ya da gövde çeliğiyle çoğaltılabilen bu bitkiler en çok sıcak ortamları severler. Yapraklarını dökmeseler de soğuğa karşı duyarlıdırlar. Büyümesi için elverişli ortam sağlanırsa uzun yıllar yaşayabilirler. Yapraklarının yapısı oldukça ilginç bir şekildedir. Tüylü yapısı dokunulduğunda insana bir hoş gelir. Yaprakları kullanılmak üzere ezildiğinde hoş bir koku salmaktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere yapraklarının kokusu gül kokusuna benzetilmektedir. Ayrıca limon gibi koktuğu da söylenir. Dalları ve gövdesi zaman geçtikçe sertleşmektedir. Itır bitkisinin etken bileşenleri uçucu yağ, şeker ve tanendir.

Itır Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Eski zamanlarda insanların bitkileri toplayarak onları karışım haline getirdiğini ve ilaç olarak kullandığını biliyoruz. O zamanlarda bitkilerin faydalarının deneme yanılma yöntemiyle öğrenildiğini tahmin etmekteyiz. Günümüzde ortaya çıkan birçok bilim dalı sayesinde araştırılması yapılan bitkilerin faydaları ve zararları bilinmektedir. Zehirlenme gibi tehlikeleri ortadan kaldıran bu araştırmalar içimiz rahat bir şekilde bu bitkileri ve onlardan elde edilen ürünleri kullanmamızı sağlar. Peki, halk arasında çoban iğnesi olarak da bilinen ıtır bitkisinin ne gibi faydaları vardır?

Sindirim Sistemi Problemleri İçin İdeal!

En bilinen faydası sindirim sistemi problemlerine iyi gelmesidir. Birçok insan sindirim sistemiyle ilgili problem yaşamaktadır. Ciddi bir durum söz konusu olduğunda hastaneye gidilmelidir. Doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bunun yanında gaz sıkışması, ishal gibi günlük hayatta karşılaşılabilen sağlık problemlerini çözüme kavuşturmak için ıtır bitkisi idealdir.

Bitkinin çiçekleri kurutulur ve çayı yapılır. Çayının düzenli içilmesi sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Bilimsel adı dispepsi olan ancak halk arasında hazımsızlık olarak bilinen durum kişi için bir süre sonra oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Karnın üst bölgesindeki şişlik hissi beraberinde sık sık gaz çıkarma isteğini getirir. Itır bitkisinin çayı bu problemin giderilmesi adına oldukça faydalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki eğer gaz problemi sürekli yaşanırsa en kısa sürede doktora gidilmelidir. Itır bitkisi çayı arada görülen gündelik mide sorunlarına iyi gelse de bitkinin kalıcı bir çözüm sağladığı kanıtlanmamıştır.

Bir bitki olarak doğal ve şifalı olduğu bilinen ıtır, aynı zamanda idrar söktürücüdür. Bunun yanında ishale iyi gelmektedir. Mide problemlerinde kullanılan ıtır çayı sindirim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kişinin gündelik rahatsızlıklarından kurtulmasını sağlar. Oldukça sağlıklı ve faydalı olan bu bitkiyi kendiniz toplayarak kurutabilir ya da size en yakın aktardan temin edebilirsiniz.

Cilt Hastalıkları Tedavilerinde İyileşme Sürecine Yardımcı Olur!

Akne birçok kişinin başa çıkmaya çalıştığı bir cilt problemidir. Cilt hastalığı boyutuna geldiğinde dermatolog tarafından muayenesi yapılmalı ve ilaçlar doktora yazdırılmalıdır. Bunun dışındaki daha basit problemler için ıtır bitkisinin iyileştirici özelliği olduğu bilinmektedir. Halk arasındaki adı gül damlası otu olan ıtır cilt problemlerinde genellikle losyon ve yağ şeklinde kullanılır. Akne problemi dışında egzama ve güneş lekelerinin bulunduğu bölgelerde de kullanılmaktadır.

Bitkiden elde edilen yağ geraniol, sitronellol, linelol, sitradlil format içermektedir. Geraniol lekelerin giderilmesinde etkili bir bileşendir. Uzmanlar tarafından cilt lekelerinin ve yaraların yok olmasına yardımcı etkisi olduğu ifade edilir. İçerdiği bileşenler sayesinde cildin yenilenmesini hızlandıran ıtır yağı akne, egzama, yanık, morarma ve güneş lekeleri üzerindeki iyileştirici etkisiyle de bilinmektedir.

Itır Bitkisinden Elde Edilen Ürünler

  1. Çay: Itır bitkisinden çay yapmak aslında oldukça basittir. Çiçekleri toplayarak kurutulur. Göz kararı bir kaba konulan kurutulmuş çiçeklerin üzerine kaynar su ilave edilir. 10 dakika süreyle bekletilir. Çayınız hazır! Günde 2-3 bardak tüketebileceğiniz bu çayın düzenli kullanımda etkisini daha hızlı gösterdiğini de unutmayın. Eğer çiçekleri kendiniz toplayıp kurutma fırsatına sahip değilseniz aktardan alarak aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Yağ: Bir bitkiden yağ elde etmek çok da basit bir işlem değildir. Bitkinin yaprak, çiçek ve sap gibi tüm bölümleri kullanılarak yağı çıkartılır. Dünyada, Mısır ve Çin ıtır yağı üretimi konusunda önde gelen ülkelerdendir. Tüm dünyaya ihraç edilen bu ürün ülkemizdeki tüm aktarlardan kolayca satın alınabilmektedir. Itır yağının cilt tedavilerinde iyileştirici özelliği yanında başka faydaları da vardır. Itır yağı kas ağrılarını azaltır, içerdiği bileşenler sayesinde depresyona da iyi geldiği söylenir. Itır yağı dışında döküntülü hastalıkları olan ve zor iyileşen ciltler için ıtır çiçeği banyosu önerilir. Bir litre suyun içinde bir miktar ıtır çiçeği kaynatılır ve banyo yapılacak suya eklenir. 15-20 dakika süreyle banyo yapılması önerilir.

Şifalı bitkiler arasında en çok mide ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen ıtır bitkisinin faydalarından bahsettik. Görünümüyle de bir o kadar tatlı olan bu bitkinin bu kadar şifalı olabileceği kimin aklına gelirdi? Üstelik bulması hiç de zor değil. Siz de günlük hayattaki ufak rahatsızlıklarınızı doğal yöntemlerle halletmeyi seven biriyseniz, ıtır bitkisinden vazgeçemeyeceksiniz. Güzel kokusu ve faydasıyla evinizden eksik etmeyeceğiniz bir bitki olacağı kesin.

 

Etiketler: ıtır nedir
Haziran 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR