Her Gün Sağlığımızı Tehdit Eden Kimyasallar Nelerdir?

Her Gün Sağlığımızı Tehdit Eden Kimyasallar Nelerdir?

Temizlik nedir? sorusunun cevabı kişiden kişiye, kültürden kültüre değişir. Hijyen alışkanlıklarımızı etkileyen unsurların başında kültür, din, su kaynağı, sosyal yaşam ve iklim geliyor. Sosyolojik derin bir konu ama gelin biz analiz yapmak yerine önce durumu saptayalım.

 

Sağlığımızı tehdit eden zararlı kimyasallar 

Başta ev kadınları olmak üzere her gün soluma, yutma ve temas yolu ile onlarca kimyasala maruz kalıyoruz. Amerikan Çevre Koruma Fonu (Environmental Defense Fund)'a göre Amerika'da yeni doğan bebeklerin kordon kanında 232 toksik madde bulunuyor! Reklamlardaki o bir hamlede pırıl pırıl yapan, beyaz ötesi temizlik! sağlayan deterjanlar yüzünden kendimizi, toprağı, havayı ve suyu kirletip ekolojik dengeyi alt üst ediyoruz. Temizlikte ve kozmetikte kullanılan zararlı kimyasalların başlıcaları şunlar:

 

Etanolamin: PH düzenleyicidir. Yüzey temizleyiciler, deterjanlar ve yağ çözücü ürünlerde bulunur. Göz ve solunum yolları hasarına neden olur.

Sodyum hipoklorit: Leke çıkarıcı ve mikrop öldürücüdür. Çamaşır suyunda bulunur. Göz,solunum yolları rasatsızlıkları, mukoza tabakası tahribatı, üreme ve bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olur.

Amonyak: Cam temizleyicilerde bulunur. Baş ağrısı, akciğer problemlerine yol açar.

Fenol, Kresol, Nitrobenzen: Mobilya cilaları ve oda spreylerinde bulunur. Göz, deri, burun, boğaz ve ciğerleri tahriş eder, sinir sistemini olumsuz etkiler, hiperaktivite ve depresyonan neden olur, kanserojendir.

Naftalin: Güve ilacı olarak kullanılır. Sinir sistemine hasar verir, kanserojendir.

Dioksin: Klor ile ağartılmış kağıt havlu, peçete gibi ürünlerde bulunur. Kanserojendir.

 Trikloroetilen: Halı temizleyiciler, duş jeli, antibaktriyel sabunlar, saç spreyleri, kuru temzileme ürünlereinde bulunur.Mide yanmasına ve akciğer kanserine ve  parkinson hastalığına neden olur. Kanserojendir.

Formaldehit: Kozmetik ürünlerde bakteri oluşumunu önleme amacıyla kullanılır. Oda spreyleri, tırnak cilaları, makyaj malzemeleri, yer kaplamaları..Astım, baş ağrısı, alerjiye neden olur, mukoza tabakasını tahriş eder. Kanserojendir.

Fosfat: Kireçli suyu yumuşatarak deterjanların temizleme gücünü artırır. Bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanları.. Memelilerde erken yaşlanmaya neden olur. Atık sularla denizlere karıştığında bazı organizmların istenmeyen oranda çoğalmasına yol açar. Avrupa'da kullanımı Ocak 2015 itibariyle yasaklanması gündemde.

Triklosan: Duş jeli, antibakteriyel sabunlar, diş macunları..Alerji, endokrin sistemi bozukluklarına ve kansere neden olur. Aşırı dirençli bakterileri oluşumuna neden olduğu için Amerika'nın Minnesota eyaletinde 2017'den itibaren kullanımı yasaklanmıştır.

Ftalatlar: Kozmetik ve plastiklerde yumuşatıcı olarak kullanılır. Plastik kaplamalar, hacim veren şampuanlar, tırnak cilaları..Karaciğer, böbrek ve üreme organlarına zarar verir. Endokrin sistemini etkiler, çocuklarda obeziteye neden olur.

SLS/SLES/ALS-Sodyum/Amonyum Lauril Sülfat: Şampuan, diş macunu ve deterjanlarda köpürtücü olarak kullanılır. Göz, cilt  ve bağırsakları tahriş eder.

EDTA (Etilen Diamin Tetra Asetat): Kozmetik ve deterjanlarda kıvam artırıcı ve köpürmeyi kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Doğada tam olarak çözünmez, ağır metallerin besin zincirine karışmasına neden olur.

Paraben: Kozmetikte yaygın olarak kullanılan bir koruyucudur. Şampuan, traş kremi, el kremi, diş macunları...Alerji, dermatit, üreme ve bağışılık sistemi bozukluklarına neden olur.

Florür: Ağız ve diş bakım ürünlerinde beyazlatıcı ve koku giderici olarak kullanılır. Şebeke sularında, bebek maması ve gazlı içeceklerde de bulunur. Göz ve ciğerler, tahriş eder. Yüksek dozda ölümcüldür. Erkeklerde üreme bozukluklarına, hormon bozuklukları, romatizma, Alzheimer, kemik erimesi ve merkezi sinir sistemi hasarına neden olduğuyla ilgili bulgular mevcut.

 

Daha sağlıklı bir temizlik için https://www.terradogalyasam.com/blog/icerik/dogal-temizlik-malzemeleri bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.


 

Etiketler: tehlikeli kimyasallar
Mart 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR