Aromaterapinin Stres Yönetimindeki 3 Rolü

Aromaterapinin Stres Yönetimindeki 3 Rolü

Günümüzde yediden yetmişe hepimizi etkileyen stresle mücadele yöntemleri kişiden kişiye değişir. Ancak aromatik kokuları günlük yaşantımızın bir parçası haline getirdiğimizde farkında olmadan ruh halimizde olumlu bir değişim yaşamış oluruz.

 

Aromaterapi ile Stres Yönetimi

Aromaterapi, bitkilerden elde edilen uçucu yağlar ve sabit yağların fiziksel ve psikolojik durumu iyileştirme amacıyla çeşitli yöntemlerle kullanılmasıdır. İşte stres yönetiminde Aromaterapiden  yararlanmanın 3 bilimsel nedeni..

  1. Aromaterapi halet-i ruhiyemize iyi gelir. Uçucu yağları kokladığımızda koku molekülleri burun kanalımızdan geçer, koku soğancığını ( olfactory bulb) ve ilgili nöronları uyararak beynin limbik sistem adı verilen bölgesini tetikler. Limbik sistem, beynimizde hafıza, seksüalite, yaratıcılık ve duygularımızı kontrol eden bölgedir. Vücudumuz beynin farklı alanlarından gelen sinyallere göre reaksiyon gösterir. Limbik sistem koku yoluyla aktive olduğunda mutlu anılarımızı canlandırarak genel ruh halimizi olumlu yönde etkiler. 2011`de 36 lise öğrencisiyle yapılan bir deneyle bergamot kokusunun depresyon, stres ve ağrıyı azalttığı görülmüştür. ( Chang&Shen)
  2. Aromaterapi psikolojik sağlığımızı destekler. 1998’de strese bağlı tansiyon, anksiyete ve korku şikayeti olan 58 kanser hastası aromaterapiste yönlendirilerek ıtır, bergamot, gül ve yasemin kokuları ile tedavi edildiğinde genel durumlarında iyileşme gözlenmiş. ( Kite) Diğer bir araştırmada 25 hiperaktif çocuk annesi Koreli kadına haftada 2 kez 40’ar dakikalık ıtır ve lavanta içeren Aromaterapi masajı uygulanmış ve ruhsal durumlarında önemli ölçüde olumlu sonuçlar görülmüş.( Wu, 2014)
  3. Aromaterapi Parasempatik Sinir Sisteminin (PNS) aktivasyonunu artırır. PNS, vücudun yaşamsal faaliyetlerini istem dışı çalıştırarak kontrol eder. Örneğin gözümüze fazla ışık geldiğinde göz bebeklerinin daralarak ışıktan zarar görmesi önlenmiş olur. Taiwan’da 54 ilkokul öğrencisiyle bergamot yağı üzerine yapılan bir çalışma sonucunda kan basıncında azalma, kalp atış hızında düzelme ve PNS üzerinde uyarıcı etkisi gözlenmiş.(Chang&Shen, 2011)

Stres yönetiminde kullanılan uçucu yağlar kalp atışını düzenler, kortizon seviyesini düşürür, anksiyeteyi azaltır, genel psikolojik durumu dengeler.

5-15 dakika gibi kısa bir sürede etki gösterir.

Uçucu yağlar kişiye özel inhalatör, buhurdanlık, sabit yağlarla belli oranlarda karıştırılarak masaj ya da bir mendile damlatılarak  kullanılabilir.

 

Bir önceki içeriğimize https://www.terradogalyasam.com/blog/icerik/sabun-cevizi-nedir bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Etiketler: aromaterapi
Nisan 17, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR