Aromaterapi Ürünleri Nelerdir?

Aromaterapi Ürünleri

Günümüzde aromaterapi ürünleri kullanımı gidecek yaygınlaşıyor. Ilık bir duş esnasında suya damlatılan rahatlatıcı bir uçucu yağdan, koklama tüplerine ve cilt bakım yağlarına kadar pek çok şekilde hayatımızda yer alıyor.

Aromaterapi Nedir? Aromaterapi Ürünleri Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Yüzyıllardır şifa arayışında olan insanlığın başvurduğu ilk kaynak bitkilerdir. Bitkilerin tedavi etme amacıyla kullanılmasına Fitoterapi denir. Aromaterapi ise fitoterapinin bir alt dalı olarak bitkilerden elde edilen yağlarla ruh, beden, zihin dengesi sağlamaya yönelik bütünsel bir tedavi şeklidir. Geçmişi antik dönemlere kadar uzanan aromaterapinin esas gelişimi 1900’lü yılların başında Fransa’da gerçekleşir. Fransız kimyager Gattefosse laboratuarında çalışırken bir kaza sonucu elini yakar. Acıyı hafifletmesi için lavanta yağı kullandığında ağrının azaldığını ve iyileşme sürecinin hızlandığını görür. Bunun üzerine araştırmasını derinleştirerek ilk kez ‘Aromaterapi’ terimini kullandığı bir kitap yazar. Aromaterapi ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz yazının devamını okuyabilirsiniz. 

En Fazla Kullanılan Aromaterapi Ürünleri Nelerdir?

Hayatınıza aromaterapiyi sokmak istiyorsanız bir kaç uçucu yağ ve bir buhurdan sipariş ederek başlayabilirsiniz. Ayrıca sabit yağlar, koklama tüpleri ve bitki suları kullanarak aromaterapinin iyileştirici etkisinden daha fazla yararlanabilirsiniz. 

Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar, aromaterapinin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Bitkilerin farklı organlarından özel yöntemlerle elde edilen uçucu yağlar, ruhsal rahatlama, hava temizleyici, doğal temizlik hammaddesi gibi farklı şekillerde kullanılabilir. Gelin şimdi seçim yapmanızı kolaylaştırması için kısaca yaygın olarak kullanılan uçucu yağları inceleyelim.

  • Adaçayı: Son zamanlarda enerji temizliği için sıkça adını duyduğumuz adaçayı çok eski zamanlardan beri spiritüel alanda kullanılır. Güçlü bir antiseptiktir. Ağız bakımında, solunum yolu problemlerinde, zihinsel yorgunluk ve strese karşı kullanılır. Boğaz çakrayı dengelemeye yardım eder. İçeriğindeki thujon maddesi nedeniyle hamile ve emziren anneler için kullanımı uygun değildir.
  • Akgünlük: Eski Mısır’da güneş tanrısı RA onuruna gün doğarken akgünlük reçinesi yakılırmış. Yüksek frekansa sahip olan akgünlük uçucu yağı sıcak, baharatsı bir kokuya sahiptir. Taç çakrayı dengelemeye yardım eder. Yatıştırıcı, meditatif özelliktedir. Cilt bakımında hücre fonksiyonlarını destekleyerek cildin canlı bir görünüm kazanmasına yardım eder. 
  • Bergamot:  Tazeleyici bir kokuya sahip olan bergamot, hem yatıştırıcı hem de canlandırıcı niteliğiyle doğal bir antidepresan görevi görür.  Stres ve kaygı bozuklukları için akla ilk gelen uçucu yağlardandır. Rahatlatıcı bir masaj için sabit yağ ile seyreltilerek kullanılabilir. Cilt için kullanımında mutlaka güneşe çıkmadan en az 12 saat önce uygulanmalıdır.
  • Biberiye: Antik Yunan, Mısır ve Roma uygarlıklarında kutsal kabul edilen biberiye bitkisinden buhar distilasyonu yoluyla elde edilir. Biberiye yağı solunum yolu problemleri için faydalı olsa da en başta gelen kullanım nedeni zihinsel faaliyetlerdir. Yapılan araştırmalarda hafızayı güçlendirdiği görülmüştür. Konsantrasyonu artırıcı özelliği nedeniyle ders çalışırken kullanılmasında fayda vardır. 
  • Itır: Oldukça pahalı olan gül yağına alternatif olarak tercih edilebilir. İyi bir antioksidan olan ıtır uçucu yağı, tatlı, çiçeksi bir kokuya sahiptir. Antiviral olmasının yanında cilt ve saç bakımındaki faydalarıyla öne çıkar. Psikolojik olarak yatıştırıcıdır. İyi bir böceksavardır. 
  • Greyfurt: Meyve olarak tüketildiğinde metabolizmayı canlandıran greyfurtun uçucu yağı da hem ruhen hem de cilt için tazeleyici özelliktedir. Psikolojik sıkıntılar için pek çok olumlu faydası bulunan greyfurt uçucu yağı enerjinizi yükseltmek istediğinizde elinizin altında olması gereken kokulardandır.
  • Lavanta: Modern aromaterapiyi başlatan lavanta yağı her evde olması gereken uçucu yağların başında gelir. Uykusuzluk konusunda akla ilk gelen kokudur. Stres ve kaygı durumunda rahatlatıcı etkiye sahiptir. Cilt yanığı, tahriş gibi problemlerde doğal bir ilk yardım malzemesi olarak cilde uygulanabilir. Hamile ve bebekler için en güvenli uçucu yağdır. 
  • Limon: Arındırıcı ve enerji verici niteliğiyle öne çıkan, çok yönlü bir uçucu yağdır. Doğal temizliğin önde gelen aktörlerindendir. Aynı zamanda zihni canlandırıcıdır. Solunum ve sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Deri ve ahşap ürünlerin bakımında zeytin yağına bir kaç damla katılarak kullanılabilir. Matlaşmış gümüş ve metal eşyaların parlatılması için kullanılabilir. Pozitif enerji için ortam kokusu olarak tercih edilebilir.
  • Nane: Mentolün verdiği rahatlatıcı etkiyi bilmeyen yoktur. Ferahlatıcı özellikteki nane uçucu yağı sindirim ve solunum problemlerinde faydalıdır. Ağız bakımında suya 1-2 damla karıştırılarak gargara şeklinde kullanılabilir. Baş ağrısını hafifletir. İyi bir hava temizleyicidir.
  • Paçuli: Nane ailesine ait olan paçuli topraksı bir notaya sahiptir. Parfüm endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Uygun bir sabit yağ ile seyreltilerek kırışıklık önleyici ve leke giderici olarak cilt bakımında tercih edilebilir. Doğal bir böceksavardır. Kök çakrayı dengelemeye yardım eder.

Uçucu yağlar cilde direkt sürülmemelidir. Bir sabit yağ ile yüz için %1 oranında, vücut için %2 oranında seyreltilmelidir. Karanlık ve serin bir yerde kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.

Buhurdanlık 

Buhurdanlık, aromaterapinin en yaygın kullanım yöntemidir. Aromaterapi ürünleri arasında vazgeçilmez bir yeri bulunmaktadır. Genelde seramik ya da cam olarak üretilen bu dekoratif objeler yaşam alanlarınızı şifalı yağlarla kokulandırmanızı sağlar. Buhurdanın kullanımı oldukça kolaydır: su haznesine tercihen sıcak su konur ardından alt kısımdaki bölüme tealight mum yakılıp yerleştirirlir. Suyun üzerine metrekareye 2 damla olacak şekilde uçucu yağ damlatılır. Yağ miktarı 5-10 damlayı geçmemelidir. Su, mum aracılığı ile ısındıkça oda içerisine buhar vermeye başlar ve buharla birlikte koku molekülleri havaya karışır. 

Koklama Tüpleri

Bir ruj boyutunda olan koklama tüpleri, uçucu yağların direkt olarak burun yoluyla kullanılabilmesini sağlar. Cepte taşınabilecek kadar ufak boyutta olması ile aromaterapi ürünleri arasında yer edinen koklama tüplerinin kullanımı oldukça kolaydır. Kapak açılır ve burun deliğine yaklaştırılıp koklanır. Seyahatte, ofiste, istenilen her yerde uçucu yağların şifasından yararlanmayı sağlar. Kapağı kapalı olarak saklandığında oldukça uzun ömürlüdür.

Sabit Yağlar

Aromaterapide kullanılan sabit yağlar, genellikle masaj ve cilt bakımınında kullanılır. Bitkilerin meyve ve tohumlarından elde edilen sabit yağların butter adı verilen türleri oda sıcaklığında katı formda olabilir. Sabit yağlar içerdiği değerli yağ asitleri ve vitaminler sayesinde cildi besleyip, nemlendirir. Sabit yağların soğuk sıkım olması önemlidir. Tek başına olabileceği gibi uçucu yağlarla birlikte kullanılırlar.

Belli başlı sabit yağ türleri şöyle sıralanabilir:

  • Badem yağı
  • Jojoba yağı
  • Kuşburnu çekirdeği yağı
  • Avokado yağı
  • Susam yağı
  • Kayısı çekirdeği yağı
  • Hindistan cevizi yağı

Bitki Suları

Uçucu yağların distilasyon sürecinden geçerken elde edilen ürünlerden biri de bitki sularıdır. İçerisinde düşük miktarda uçucu yağ bulunduğu için oldukça faydalı bitkisel ürünlerdir. Bitki suları pek çok farklı amaç için kullanılabilir. Bunların başında cilt bakımı gelir. Tonik olarak sıkılaştırıcı, yatıştırıcı etki gösterir. Gül suyu pozitif enerji için, lavanta suyu linen spreyi olarak tercih edilir. Buzdolabında saklanmaları önerilir. 

Başlıca bitki suları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Gül Suyu
  • Lavanta Suyu
  • Papatya Suyu
  • Mersin Suyu
  • Biberiye Suyu

Bir önceki yazımıza https://www.terradogalyasam.com/buhurdanlik-nedir/  linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Aromaterapi
Nisan 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR