Sedir Nedir? Faydaları Nelerdir?

sedir nedir

Doğa tüm insanlıktan önce var olmuş ve sonrasında da insanoğluna bir ev olmuştur. Barınak için gereken odun ve yaşam kaynağımız olan su doğadan gelir. Müthiş manzaralar nefesimizi keser. Ne yazık ki özellikle son yüzyıllarda insanoğlu doğayı hırçın ve özensiz bir şekilde kullanıp onun bizden üstün olduğu gerçeğini göz ardı etmektedir. Ormanlıklar elzem olmayan durumlarda bile kesilmekte yerine yüksek binalar dikilmektedir. Bu tüketim ve hırçın davranışın sonunda doğada kullanabileceğimiz hiçbir elverişli kaynağın kalmama olasılığı vardır. Halbuki doğa bitki örtüsüyle, su kaynaklarıyla, dağ ve tepeleriyle eşi benzeri bulunmaz ve değerlidir. Etrafımıza dikkatlice bakarsak bu ve sayamadığımız daha birçok şeyin değerini hatırlayabiliriz. En basitinden ağaçlar… Oksijen kaynağı olmalarının yanı sıra gölgesinde dinlenmenin ne kadar huzurlu olduğunu anımsayın. Bunun yanında bazı ağaçların insanların rahatsızlıklarına şifa verici özelliği vardır ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır. Sedir bu örneklerden yalnızca bir tanesidir. Uzun yüzyıllar yaşayabilen bu ağaçtan elde edilen yağ birçok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılmaktadır.

Sedir ağacı kudret ve gücün de temsilcisidir. Elverişli ortamda 1000 yıla yakın yaşayabilen bu ağaç tarihe tanıklık etmiştir desek abartmış olmayız. Hititler döneminden itibaren sedir ağacı, tanrılarla özdeşleşmiştir. Bunun sebebi çok uzun yıllar yaşaması, güçlü bir gövdeye ve görkemli bir görünüşe sahip olmasıdır. Boyu 40 metreye kadar ulaşabilmektedir. Dağ eteklerinde yetişen türleri de vardır. Tanrıların dağlarda yaşadığı düşüncesi de bu ağacın tanrılarla özdeşleştirilme sebeplerinden biridir. Bu ağaçtan elde edilen özüte katran denmektedir. Bu nedenle sedir ağacı halk arasında katran ağacı olarak da bilinir. Yapraklarının yapısı onu görkemli kılarken kokusu da ayrı bir çekici özelliğe sahiptir. Hititler devrinde dinsel törenler için tütsü yapımında kullanılmıştır. Bununla birlikte kokunun insan üzerindeki güçlü ve unutulmaz etkisi, sedir ağacının kokusunun insanların toplu olarak buluştuğu yerlerde ve özel mekânlarda da kullanılmasını gerekli kılmıştır. Güçlü gövdesi ve yapısıyla bilinen bu ağaç aynı zamanda çok kaliteli bir yapım malzemesidir. Mobilyaların ve enstrümanların yapımında hiç şüphe edilmeden tercih edilir.

Sedir Ağacı Nedir?

Sedir, çamgiller familyasından gelmektedir. İğne yapraklı ağaç türlerindendir. İğne yaprakları üç köşeli olup dökülmez ve her zaman yeşil kalabilir. Çam ağacıyla benzer özellikler gösteren sedir ağacının kozalakları vardır. Çam ağacıyla yaprak uzunlukları bakımından birbirinden ayrılırlar. Aynı şekilde iki ağacın da kozalakları farklıdır. Sedir ağacı yarı ışık ağacıdır. Soğuk havalara dayanıklı değildir ve sıcağı sever. Akdeniz iklimi sedirin yetişmesi için gerekli tüm koşulları oluşturur. Ülkemizin genellikle güney kesimlerinde görülse de elverişli ortamı bulduğunda yetişir. Örneğin ona İstanbul’da da sık sık rastlanabilir. Sedir ağaçlarının gölgesinde dinlenme, huzur verici ve rahatlatıcı kokusunun eşliğinde derin nefesler alma şansını bulursanız kaçırmayın.

Türkiye’de sedir ormanlarının bulunduğu alanlar Antalya ve çevresinde yer alır. Bu sedirler genelde Toros sediri adıyla da anılır. Diğer ağaç türlerinden farklı olarak 25-30 yıl sonrasında ergenliğine ulaşan bu ağaçların olgunluk çağına ulaşması daha uzun yıllar alır. Sedir ormanlarına bu kadar kolay müdahale edilebilmesi ve ciddi bir sebep gösterilmeksizin ağaçların kesimine izin verilmesi çok vahim bir durumdur. Tohumla üreyebilen bu ağaç tekrar ekilebilir olsa da seneler çöpe atılmıştır ve insanların ekilen yeni ağaçların büyümesi için sabır gösterecekleri kesin değildir.

Kokusuyla insanı büyüleyen ve rahatlatan bu bitkiden aynı zamanda mobilya ve enstrüman üretiminde de faydalanılır. Ancak  faydaları bununla sınırlı değildir. Sedirden elde edilen yağ birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. En çok cilt hastalıkları tedavisinde iyileştirici rolü oynar. Gelin birlikte sedir yağının faydalarına bir göz atalım.

Sedir Yağı ve Faydaları Nelerdir?

Sağlık ve kozmetik sektöründe doğanın iyileştirici gücüne oldukça sık başvurulur. Cilt ürünlerinde bitkilerin ve ağaçların esansları kullanılır. Bileşenlerinin özellikleri bilinen bu yağ ve esanslar tüketicilerin doğal bir ürün kullandıklarını bildikleri için kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Sedir cilt hastalıkları tedavisinde,  sindirim ve bağışıklık sistemi problemlerinde ve solunum rahatsızlıklarında faydası tespit edilmiş bir ağaç türüdür. Yaprakları, kozalakları, reçinesi ve odunu birçok sektörde kullanılmaktadır. Her kısmının insanlığa ayrı bir faydası dokunan sedir çok kıymetli bir ağaç türüdür.

Sedir yağı sedir ağacından elde edilir. Aktarlardan rahatlıkla temin edilebilir. Saf haliyle kullanılabildiği gibi ilave edilmiş diğer kozmetik ürünlerin de kullanılabileceği bilinmektedir. Yine de sedir yağının has ve katkısız hali en faydalı olanıdır. Alışveriş yaparken dikkatli olmanız ve saf bir yağ aldığınızdan emin olmanız etkisi bakımından önemlidir. Sedir yağının antiseptik, anti-enflamatuar, antispazmodik ve diüretik gibi başlıca özellikleri bulunur. Bunlar neden bu kadar faydalı olduğunu da bir kez daha gözler önüne sermektedir. Ciddi bir yan etkisi olmadığı bilinse de, kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

Bilinen Faydaları ve Yapım Yöntemleri

  • Ciltteki gözenekleri açarak cildi canlandırır. Siyah nokta ve akne problemlerine iyi gelir. Ciltteki kızarıklık ve tahrişleri sakinleştirir, aza indirir. Sedir yağı kullanılan ürüne eklenebileceği gibi saf halde yüze uygulanabilir. Masaj yapılarak uygulanması önerilir. Düzenli kullanımda ciltte sıkılaşma ve yenilenme görülür.
  • Strese ve sinire iyi geldiği bilinir. Sedir yağını koklamak korkuların azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kişinin dikkatini daha kolay toplamasını ve kolayca dağılmamasını sağlar. Kasları gevşeterek kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Sedir yağını bir su bardağına damlatabilir ve oda kokusu olarak kullanabilirsiniz. Sedir bitkisinden yapılmış bu bu yağı çalışma ortamında veya günlük hayatınızda belli aralıklarla sürmeniz sizi rahatlatacaktır.
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesinde yardımcıdır. Gastrit ve ülser gibi mide problemlerinin azalmasına yardımcı olur. Tekrar hatırlatmakta fayda vardır ki, kronik rahatsızlıklarda mutlaka doktora gidilmelidir. Daha günlük ve kısa süreli problemlerde sedirden faydalanılması önerilir. Sedir çayının mide rahatsızlıklarına iyi gelmesinin yanı sıra ağızdaki iltihapları da iyileştirdiği bilinir. Çay aynı zamanda stresi azalttığı için mide sorunlarınıza iyi gelecek olmanın yanında size bir dinginlik de verecektir.

Sedirin ne kadar etkili ve faydalı bir ağaç türü olduğunu artık biliyoruz. Bir diğer faydası ise akciğer rahatsızlıklarına iyi gelmesidir.  Öksürük ve bronşiti azaltır. Diüretik özelliğiyle de bilinen sağlıklı bir idrar söktürücüdür. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılır. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz sedir yağı kolayca temin edilebilmektedir. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi değerli olan bu yağın has olmasına ve katkı maddesi içermemesine dikkat etmelisiniz. Bir kere kullanıp faydalarını gördükten sonra sedir yağını evinizden hiç eksik etmek istemeyeceksiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.terradogalyasam.com/paculi-nedir-faydalari-nelerdir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: sedir
Nisan 01, 2020
Listeye dön
Çerez Kullanımı